Manau, būtina dar kartą pasiaiškinti, ar galima gyvenvietes, susidedančias iš Giminės sodybų, vadinti ekogyvenvietėmis? Tenka grįžti prie šio klausimo, nes tebesitęsia tam tikrų jėgų veiksmai bet kokia kaina gyvenvietes, sudarytas iš Giminės sodybų, pervadinti ekogyvenvietėmis. Iš dalies tai vyksta ir dėl pačių Giminės sodybų kūrėjų nesupratimo, kad už žodžių junginio „Giminės sodybos“ stovi atskiras, savarankiškas ir sau pakankamas vaizdinys. Sakau „tam tikrų jėgų“, bet esant reikalui jas galima įvardinti ir pavardėmis. Ir būtina suprasti, kam jiems to reikia.
Giminės sodyba ir ekogyvenvietė – tai du visiškai skirtingi vaizdiniai, niekaip nepalyginami vienas su kitu. Pažvelkime, koks vaizdinys stovi už pavadinimo „ekogyvenviete“ ir iš kur jis kyla. Galima pažiūrėti, kas stovi už ekogyvenvietės vaizdinio rusakalbių bei angliakalbių internete. Štai ištrauka: „Laikoma, kad ekogyvenvietėms pradžią davė hipiai 60-ųjų metų pradžioje. Jie važiuodavo toliau nuo žmonių, medituodavo, dainuodavo dainas ir sodindavo morkas.“ Taigi, ekogyvenvietėmis pavadinę Giminės sodybų gyvenvietes, mes sutinkame su tuo, kad kaip pagrindą paėmėme 60-ųjų metų hipių patirtį. Žiūrime toliau. Štai dar vienas straipsnis internete, kuriame pateikiama 10 pačių įtakingiausių ekogyvenviečių pasaulyje. Pirmoje vietoje Aurovilis. Savo penktoje knygoje „Kas mes?“ skyrelyje „Aurovilio svajonės“ aš pasakojau apie šią ekogyvenvietę. Priminsiu esmę. Gyvenvietės įkūrėjai Mirai Alfasai, žinomai taip pat ir Motinos vardu, Indijos vyriausybė skyrė žemės ir pinigų. (Tačiau ekogyvenvietės nariams žemė, kaip privati nuosavybė, neskiriama.) Žemė buvo skirta 1968 metais, buvo planuojama gyvenvietės gyventojų skaičių padidinti iki 50 tūkstančių, betgi dabar jos gyventojų skaičius sudaro apie 2 tūkstančius žmonių. Taigi plėtra nepavyko. Nors reklamos ir pokalbių apie dvasingumą buvo labai daug. Kaip pačiame Aurovilyje nebuvo plėtros, taip neatsirado jo pasekėjų ir pasaulyje. Tuo pačiu metu Rusijoje, pradedant 2001 metais, įkurta daugiau nei 400 gyvenviečių ir jose apie 37 tūkstančius šeimų. Jaučiate skirtumą? O juk Aurovilio vadovybei buvo skiriama nemokama žemė ir priemonės. (Kaip, tarp kitko, ir kai kuriom kitom taip vadinamom ekogyvenvietėm.) Ir praėjo žymiai daugiau laiko nuo jo įkūrimo pradžios. Kitais žodžiais, ekogyvenviečių judėjimas pasaulyje nesivysto (nesiplečia). Jeigu Giminės sodybų kūrėjus Rusijoje ir kitose šalyse pavadinti ekogyventojais ir, jeigu jie su tuo sutiks, galima įsivaizduoti ataskaitas, kuriose bus parodytas ekogyvenviečių spartus vystymasis pasaulyje. Ir, kaip patys suprantate, pateikti, kad ta iniciatyva gimusi ne Rusijoje, o vakarietiška. Šia tema galite paskaityti neblogą straipsnį pavadinimu „Kas kuriama – Giminės sodybų Gyvenvietė ar Ekogyvenvietė?“.
Daugelis knygų serijos „Skambantys Rusijos kedrai“ skaitytojų supranta ekogyvenviečių vaizdinio ir vaizdinio, stovinčio už žodžių derinio „Giminės sodyba“, skirtumą. Kiti nesuteikia tam pakankamos reikšmės, o veltui. Imkim ir sumodeliuokim situaciją: kas vyksta su žmogumi, kuris neskaitė Megre knygų ir kuriam pasakys: „Rusijoje jau sukurta apie 400 ekogyvenviečių.“? Žmogus interneto paieškos sistemoje suves žodį „ekogyvenvietė“ ir pamatys top-10, kurio pirmoje vietoje yra Aurovilis. Ir jeigu jis panorės artimiau susipažinti su ekogyvenviečių judėjimu, kur jis važiuos? Aišku, kad į Aurovilį. Tokiu būdu, jeigu mes savo Giminės sodybų gyvenvietes pavadinsim ekogyvenvietėmis, reikia važiuoti ir perimti Aurovilio patirtį, juk jis pirmoje eilėje tarp visų pasaulio ekogyvenviečių.
Grįžkime prie Giminės sodybos vaizdinio, sukurto Anastasijos. Jau paties žodžio pagrindas „giminės“ šaknis -gim-. Giminė. Gimtinė. Giminė kilmė. Gimtasis. (В основеужесамогослова «родовое» корень -род-.Род. Родина. Родословная. Родное.) Būtent šis vaizdinys įkvėpė žmones kūrybai. Suteikė jiems jėgų pamatyti nuostabią ateitį ir pradėti ją kurti. Vaizdinys – tai energija, pakelianti žmogų į tam tikrą dvasinį lygį. Žmogus stovi ant šios energijos kaip ant pamato. Kiekvienas yra laisvas atsisakyti šio vaizdinio ir vaizdinys iškart pasitrauks. Likęs be energetinio pamato, žmogus palūš, jeigu buvusio vaizdinio akimirksniu negalės pakeisti kitas, tolygus savo galia. Bet iki šiol tokio nepastebėta. Galbūt mums rūpestingiau elgtis su ta energija, kuri mus pakėlė į tam tikrą aukštį ir tebekelia?
Tai kaip vis dėlto atsakyti į klausimą: „Jūs ekogyvenvietė?“. Nuspręskime kartu. Manau, kad galima atsakyti maždaug taip: „Mes rūpestingai ir su supratimu žvelgiame į mus supančią gamtą. Netgi daugiau, mes stengiamės tobulinti (gražinti) gyvenamąją aplinką. Bet mes ne ekogyvenvietė, o gyvenvietė, sudaryta iš Giminės sodybų.“
Fondo oficialiose internetinėse svetainėse niekur nekalbama apie ekogyvenvietes, tačiau internete vaikšto tie pavadinimai, netgi tos gyvenvietės, kurioje yra ir mano Giminės sodyba. O tokiu pavadinimu filmo titruose netgi dėkojama Anastasijai ir man: „Širdingas dėkingumas … Anastasijai ir Vladimirui Megre“.
Paskutiniu metu ir oficialiuose sluoksniuose pradėjo suprasti Rusijoje gimusio judėjimo jėgą. Pavyzdžiui, Tolimųjų Rytų vystymo programoje, kuriai pritarė RF prezidentas, yra skyrius „Giminės sodybos“. „Tautos fronto“ paskelbtas geriausio Rusijos ateities vaizdinio konkursas. Apie šį konkursą nufilmuotame klipe kalbama apie Giminės sodybą. MVU vyko mokslininkų bei sodybų kūrėjų konferencija tema „Tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija „ „Giminės sodybų“ vaidmuo bei vystymo sąlygos Rusijos socialiniuose-ekonominiuose pokyčiuose“. («Международнаянаучно-практическаяконференция «Роль и условияразвития “Родовыхпоместий” в социально-экономическомпреобразованииРоссии») Imkime suprasti ir saugoti savo vaizdinį. Ne tiesiog saugoti, o padėti jo įgyvendinime!
Su pagarba,
Vladimiras Megre
Vladimiro Megre pasisakymą rusų kalba skaitykite čia:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.