Organizatoriai pasistengė, kad būtų graži vieta, jauki ir šilta salė. Stalai lūžo nuo skanumynų gausos. Mugėje akis traukė įvairios gėrybės. Linksmosios dalies metu buvo galima atsipalaiduoti šokio sukūryje ar dainų ratelyje. Žmonių apie šimtas suvažiavo iš įvairių Lietuvos kampelių.
Pradžioje prisistatė gyvenvietės, pavieniai bendraminčiai ir kelios naujos asociacijos, dėl kurių beje internetinėje erdvėje tebesitęsia ginčai ir sumaištis. Pabandysiu trumpai išdėstyti situaciją taip, kaip ją suprantu. Kadangi aprašysiu trumpai, gali pasirodyti griežtokai, bet norint pateikti švelniau, tektų rašyti ilgus pasakojimus apie tai, kaip gerai, kad yra šie judėjimai, nes jie visi atlieka svarbią misiją, bet man atrodo, kad tai ir taip aišku, ne apie tai kalba. Pasistengsiu pateikti nesutarimų esmę, kas galbūt padės rasti tinkamiausius situacijos sprendimo variantus.

Anastasijiečių judėjimas Lietuvoje išsiplėtė į įvairius ekojudėjimus. Į šį judėjimą įsijungė daug žmonių, neskaičiusių V. Megre knygų, bet artimi jose išdėstytoms kai kurioms mintims. Anastasijiečių judėjimo pradininkai, giminės sodybas įsivardinę ekogyvenvietėmis ir ekosodybomis, ekojudėjimus priprato laikyti savais, bet atsirado grupė žmonių, kurie neinformavę šio judėjimo pradininkų, nesuderinę ir nepasitarę su įvairiais ekojudėjimais, įkūrė visos Lietuvos vardu ekobendruomenių asociaciją, kurioje nurodė jau savo tikslus. Šiuo metu sprendžiamas klausimas, ar kurti dar vieną ekoasociaciją, ar visgi atsiriboti nuo eko ir kurti kitu, plačiau apimančiu, (nurodant galutinį tikslą – Rojų Žemėje), pavadinimu.

Gal kai kam ši situacija nemaloni, bet iš tiesų, mano nuožiūra, tai dėkinga situacija, padėsianti įnešti kažkokios tvarkos. Atsirado proga vėl apsijungti giminės sodybų kūrėjams, kurie jau buvo pasimetę tarp įvairių ekojudėjimų gausos. Šiuo tikslu nusprendėme vasario mėn. pirmoje pusėje sukviesti giminės sodybų kūrėjų susitikimą, kuriame galėsime prisiminti mums rūpimus vaizdinius, aptarti mūsų siekius ir žingsnius. Tuo pačiu galėsim aptarti, ar mums reikalinga dar viena bendra (gyvenvietės turi savo asociacijas, be to yra giminės sodybų bendruomenės asociacija), platesnė, geros valios žmonių grupes apjungianti, asociacija, kurioje mieli aktyvūs bendraminčiai (kaip gerai, kad jie yra!) atstovautų ir mūsų poreikius, pvz. giminės sodybų įstatymo priėmimo, išdarkyto knygų vertimo atitaisymo, kedrų auginimo ir sodinimo, mūsų tautos istorijos bei protėvių papročių puoselėjimo, bendravimo su kitų šalių giminės sodybų bendruomenėmis (gavome pakvietimą į Zvon-Gora gyvenvietės šventes ir dalyvauti bendrame Lietuvos-Latvijos-Baltarusijos projekte) ir kitais klausimais.
Susitikimo datą ir vietą pranešime kiek vėliau.

Pagarbiai,
Ingrida iš Šventasodžio

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.