Vakar pasodinau daug pupų į didžiulę lėkštę- dubenį su žemėm.
Prieš mėnesį pasodinau šešias pupas sėklas gyduoles. Kai jos užaugo 20-30 cm. suvalgiau..niam niam..pupų skonis...paskui iš kiekvienos nuskintos pupos dar po dvi išaugo. Dabar baigiu jas sudoroti, tai pasisodinau naujų...
Iš čia ir kilo prieskonių sodo idėja. Nors žinojau apie sodą jau seniai, tačiau niekada tuo neužsiimiau. Tik kviečių daigus auginau.
Ryt žadu pasėti gelsvės dubenį, krapų dubenį ir lino sėklų. Kai gausiu dar sodinsiu saulėgrąžas ir žirnius.
Hmm...gal turit patarimų kaip ką ir kada sodinti? Dabar juk Nešančios Šilumą mažėja. Bet prieskonių sodas ant palangės užauga ir žiemą ane?
Kas ką pasisodinot ir ką auginat? Pasidalinkim patirtimi.
Prieskonių sodas ant palangės
Moderator: Visi tvarkytojai
-
- Posts: 542
- Joined: Tue 07 08, 2003, 15:24
- Location: Kaunas-Vilnius
-
- Posts: 542
- Joined: Tue 07 08, 2003, 15:24
- Location: Kaunas-Vilnius
Saltinis:
http://www.sodospalvos.lt/archyvas/2002_09/arch.html#4
Prieskoniai ant palangės
Prieskoninių augalų rinkiniui apgyvendinti labiausiai tinka virtuvė. Kaip juos išdėstyti – fantazijos reikalas. Galima atskirus augalus sodinti į įvairius vazonėlius, senus puodelius ir pan., išrikiuoti ant palangės arba prie lango įtaisytų lentynėlių. Galbūt net susigundysite pakabinamais krepšeliais.
Tinkamai prižiūrimi žaliuos ilgai
Dieną prieskoniniai augalai geriausiai auga 15–20o C temperatūroje, naktį ji gali nukristi iki 5o C. Šiltomis dienomis labai mėgsta gryną orą, todėl praverkite langą. Atšalus saugokite nuo skersvėjų ar žvarbaus oro gūsių.
Laistyti reikia, kai tik pradžiūsta žemės paviršius. Vienodai kenkia ir sausra, ir stovintis vanduo.
Tręškite retai ir labai atsargiai. Juk tai valgomos žolės, tad užteršti nitratais jų tikrai nenorėsite. Taigi trąšų normos, nurodytos gėlėms, netiks. Jas sumažinkite bent 2–3 kartus. Galite naudoti organines, taip vadinamąsias liaudiškas trąšas: palaistykite kartą per mėnesį praskiestu pienu, žolių (čiobrelių, mėtų, arbatžolių ir kt.) nuoviru.
Prieskoniniai augalai kambaryje turi gauti pakankamai šviesos. Tamsiais lapkričio ir gruodžio vakarais, įjungę šviesą, neslėpkite jų už užuolaidos. Tegul pasidžiaugia nors ir menka lemputės šviesa. Ypač dieną nepalikite virtuvėje nuleistų žaliuzių ar užuolaidų. Prie lango esančius vazonėlius galima kasdien truputį pasukti, kad visos pusės gautų vienodai šviesos. Tada augalai ne tik nenulinks į lango pusę, bet ir augs tvirtesni ir tankesni.
Dar nevėlu prisikasti prieskonių, kurių nepakando šalna
Pasirinkau narcizalapį česnaką, petražolę, raudonėlį, baziliko, mairūno
Žemė turi būti trąši, puveninga. Į vazonėlio dugną paberiu smulkių akmenukų – drenažui. Viduryje sodinu narcizalapį česnaką, nes jis didžiausias ir petražolę, nes jos šaknys ilgiausios.
Kraštuose paskirstau plotus kitiems augalams. Palaistau ir žiūriu, kad augalų šaknys būtų pridengtos, todėl kur reikia dar užpilu žekių.
Kad atrodytų spalvingiau pasodinu smulkių gėlyčių.
Jei gali geriau, siųsk mums redakciją ir patarimus ir nuotraukas. Laukiu.
http://www.sodospalvos.lt/archyvas/2002_09/arch.html#4
Prieskoniai ant palangės
Prieskoninių augalų rinkiniui apgyvendinti labiausiai tinka virtuvė. Kaip juos išdėstyti – fantazijos reikalas. Galima atskirus augalus sodinti į įvairius vazonėlius, senus puodelius ir pan., išrikiuoti ant palangės arba prie lango įtaisytų lentynėlių. Galbūt net susigundysite pakabinamais krepšeliais.
Tinkamai prižiūrimi žaliuos ilgai
Dieną prieskoniniai augalai geriausiai auga 15–20o C temperatūroje, naktį ji gali nukristi iki 5o C. Šiltomis dienomis labai mėgsta gryną orą, todėl praverkite langą. Atšalus saugokite nuo skersvėjų ar žvarbaus oro gūsių.
Laistyti reikia, kai tik pradžiūsta žemės paviršius. Vienodai kenkia ir sausra, ir stovintis vanduo.
Tręškite retai ir labai atsargiai. Juk tai valgomos žolės, tad užteršti nitratais jų tikrai nenorėsite. Taigi trąšų normos, nurodytos gėlėms, netiks. Jas sumažinkite bent 2–3 kartus. Galite naudoti organines, taip vadinamąsias liaudiškas trąšas: palaistykite kartą per mėnesį praskiestu pienu, žolių (čiobrelių, mėtų, arbatžolių ir kt.) nuoviru.
Prieskoniniai augalai kambaryje turi gauti pakankamai šviesos. Tamsiais lapkričio ir gruodžio vakarais, įjungę šviesą, neslėpkite jų už užuolaidos. Tegul pasidžiaugia nors ir menka lemputės šviesa. Ypač dieną nepalikite virtuvėje nuleistų žaliuzių ar užuolaidų. Prie lango esančius vazonėlius galima kasdien truputį pasukti, kad visos pusės gautų vienodai šviesos. Tada augalai ne tik nenulinks į lango pusę, bet ir augs tvirtesni ir tankesni.
Dar nevėlu prisikasti prieskonių, kurių nepakando šalna
Pasirinkau narcizalapį česnaką, petražolę, raudonėlį, baziliko, mairūno
Žemė turi būti trąši, puveninga. Į vazonėlio dugną paberiu smulkių akmenukų – drenažui. Viduryje sodinu narcizalapį česnaką, nes jis didžiausias ir petražolę, nes jos šaknys ilgiausios.
Kraštuose paskirstau plotus kitiems augalams. Palaistau ir žiūriu, kad augalų šaknys būtų pridengtos, todėl kur reikia dar užpilu žekių.
Kad atrodytų spalvingiau pasodinu smulkių gėlyčių.
Jei gali geriau, siųsk mums redakciją ir patarimus ir nuotraukas. Laukiu.
-
- Posts: 2
- Joined: Fri 02 20, 2004, 12:21
- Location: kaunas
-
- Posts: 145
- Joined: Sat 02 22, 2003, 14:26
- Location: Vilnius
Kurdiumovas rašė, kad sėklas galima iš anksto patikrinti:tanita wrote:as siemet sodinsiu imbiero shakni ir levandu i vazona, nes pernai tik viena isdygo, tai dabar ju daugiau pasisodysiu. noreciau daug ka auginti (auginu rozmarina ir pipiru astriu) bet kad nera kur vazonu padeti, nes jei daug tai sulush palange, o augalai sviesos tai nori...
Užpilti karštu iki +60C vandeniu. Tos kurios dugne - gyvos, o tos kurios plaukioja - nebe...