Kadangi grybai anksčiau buvo priskiriami prie augalų, o neseniai (gal 50-30 metų jie buvo biologų išskirti į atskirą "karalystę", tai grybų temą dedu į augalų forumą...
Perkeliu iš kitos temos:
----------------------------------------
Ingrida
O kurioj grafoj randasi grybai?
--------------------------------------------------------------------------------
Renata
Parašyta: Kv. 2003 09 25
Šiaip jau grybai - ne augalai. Tie, kuriuos mes įpratę vadinti grybais, rinkti, virti, kepti, sūdyti, rauginti, o paskui - ir suvalgyti , kaip ir daugiamečiai padarai...
--------------------------------------------------------------------------------
Ingrida
Parašyta: Kv. 2003 09 25, 12:48
Na padarai poruojasi, dauginasi. Grybai dygsta iš žemės. Tai kas vis dėl to tie grybai?
--------------------------------------------------------------------------------
Renata
Parašyta: Kv. 2003 09 25, 14:26
Grybai yra atskira gyvų padarų karalystė. Grybas - labai keistas ir mįslingas sutvėrimas. Nei augalai, nei gyvūnai. Augalų ląstelės sienelė (apvalkalas) yra iš celiuliozės, gyvūnų - iš baltymų ir riebiųjų rūgščių. Grybų ląstelė savo sandara panašiausia į augalo, bet apvalkalas - iš chitino, kaip vabzdžio išoriniai griaučiai... Taigi grybas - nei augalas, nei gyvūnas, tikras "neformalas".
--------------------------------------------------------------------------------
Grybai
Moderator: Visi tvarkytojai
-
- Posts: 1378
- Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
- Location: Link Ukmergės
- Contact:
Grybai
Naujas forumas praktikams
http://esu.tiems.kam.esu.lt
http://esu.tiems.kam.esu.lt
-
- Posts: 8
- Joined: Wed 03 23, 2005, 23:34
-
- Posts: 378
- Joined: Tue 02 18, 2003, 23:13
-
- Posts: 1378
- Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
- Location: Link Ukmergės
- Contact:
Pamenat Megre sakė, kad Anastasija valgo tik džiovintus grybus.
Vis mąsčiau ką reiškia žodelis "tik":
1. Tik džiovinti ir jokiu būdu nemarinuoti, nešildyti (nors Anastasija tai sugebėtų padaryti)
2. Tik džiovinti ir jokiu būdu ne žali. (Bet juk yra valgomų ir žalių grybų. Ir nemažai.)
Išspręskit mano problemikę...
Vis mąsčiau ką reiškia žodelis "tik":
1. Tik džiovinti ir jokiu būdu nemarinuoti, nešildyti (nors Anastasija tai sugebėtų padaryti)
2. Tik džiovinti ir jokiu būdu ne žali. (Bet juk yra valgomų ir žalių grybų. Ir nemažai.)
Išspręskit mano problemikę...
Naujas forumas praktikams
http://esu.tiems.kam.esu.lt
http://esu.tiems.kam.esu.lt
-
- Posts: 675
- Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
- Location: Vilnius
manau, kad tas "tik" reiškia, kad Anastasija pati grybų nerenka, o valgo tik tuos, kuriuos jai atneša voverės, o voverės žalių grybų jai neneša
aš bandžiau džiovinti grybus šaldytuve - voveraites ir nedidelius supjaustytus baravykus. jie džiuvo gal apie pusantro mėnesio, bet savo savybėmis labai skyrėsi nuo orkaitėje džiovintų. buvo minkšti ir tąsūs, labai kvapnūs ir saldūs kaip kokie saldainiai, che-che turbūt, kol voverės jų dar mum nenešioja, geriausia džiovinti kur nors grynam ore, vasarą, tik nesukirmijusius, žinoma
o marinuoti, virti ir kepti tampa sunbkiai virškinami, nepajutot? galima tokių grybukų užvalgius ir haliucinacijų išvysti
aš bandžiau džiovinti grybus šaldytuve - voveraites ir nedidelius supjaustytus baravykus. jie džiuvo gal apie pusantro mėnesio, bet savo savybėmis labai skyrėsi nuo orkaitėje džiovintų. buvo minkšti ir tąsūs, labai kvapnūs ir saldūs kaip kokie saldainiai, che-che turbūt, kol voverės jų dar mum nenešioja, geriausia džiovinti kur nors grynam ore, vasarą, tik nesukirmijusius, žinoma
o marinuoti, virti ir kepti tampa sunbkiai virškinami, nepajutot? galima tokių grybukų užvalgius ir haliucinacijų išvysti
-
- Posts: 675
- Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
- Location: Vilnius
štai ir priėjom nejučia išvados, kad denatūruoti (suirę kepimo, virimo ir kt. būdu) baltymai yra nenaudingi jie tik apsunkina virškinimą ir apnuodija organizmą, o džiovinimas grybų baltymus dar ir pagerina - nes kai kurie grybai kol žali yra nuodingi, o džiovinti - jau nebe . kai užvalgiau džiovintų baravykų, rodos, jokio sunkumo skrandyje po to nejutau ir iš viso, kam mes kepame, verdame, marinuojame kiek laiko ir energijos tam sugaištama bereikalingai. aš pasiklausiusi to irakiečio Sabacho pradėjau eksperimentuot: užmerkiu kviečių grūdus iš vakaro - ryte jau "permalu" dantimis, t.y. valgau galima jų ir į salotas dėt ir kur tik nori. paskui dar žirnius, lęšius mirkytus (tuos tai galima nors visą savaitę mirkyt, tik reik vandenį pakeisti) valgau - krumst krumst kaip kokia karvė ir visai vienus, be nieko nei druskos reik, nei cukraus, nebent žolelių kokių džiovytų ir skonis natūralus ir virimui laiko negaišti. riešutus pirktinius tai būtinai reikia išmirkyt, nes juose labai daug nuodų kažkuo apdorojami, neaišku, kur buvo laikomi ir pan.) po to juos vėl išdžiovini ir valgai skaniai et, ir vėl čia aš agituoju